Mešani pevski zbor sv. Jakob

V Župniji Sv. Jakoba Vavta vas že vrsto let deluje Mešani pevski zbor Sv. Jakob, ki je svoj glas pred nedavnim ponesel tudi v svet, saj je v Italiji odmevno nastopil skupaj z Mešanim pevskim zborom Orglarske šole Hugolin Sattner in s Komornim orkestrom Tartini iz Novega mesta.

Da je župnijski pevski zbor dosegel tako kakovostno raven, gre velika zasluga njegovemu zborovodji, dirigentu in organistu Alešu Makovcu, ki zbor vodi od samega začetka v devetdesetih letih. Sprva bolj maloštevilni, manj izkušeni, mehki in nežni ženski glasovi so se z leti in mnogo vaje razvili v močnejše in prodornejše glasove, katerim se je kasneje vendarle pridružilo nekaj moških grl, ki so zboru nadeli še nekoliko bolj drugačen zven. Danes zbor združuje približno 30 pevk in pevcev, razveselimo pa se vsakega novega pevca.
po-koncertu-na-magdalenski-gori-24092006.jpg

Župnijski zbor redno sodeluje pri nedeljskem bogoslužju, ob praznikih ter na raznih župnijskih slovesnostih. Prepevanje na koru je poseben dar, drugačno doživljanje bogoslužja, ko se skozi pesem še osebneje povežemo z Bogom, ga slavimo in tako prispevamo k lepoti in prazničnosti cerkvenega obreda. V želji, da bi med sv. mašo k petju spodbudili tudi ostale prisotne v cerkvi, smo zelo veseli trenutkov, ko vsa cerkev zapoje z nami. Zato ob koncu liturgije radi izberemo stare, vernikom dobro znane Marijine pesmi.

Pevci smo veseli in dobrovoljni ljudje. Vedno najdemo prijazno besedo drug za drugega, si poklonimo topel nasmeh, se nasmejimo spontanim šalam med pevskimi vajami, smo med seboj dobri prijatelji. Opisani trenutki so le delček vsega, kar nas druži, povezuje in vzpodbuja k rednemu in odgovornemu sodelovanju. S svojo zavzetostjo smo dosegli kar nekaj lepih uspehov. Tako že nekaj let sodelujemo z Mešanim pevskim zborom Orglarske šole Hugolin Sattner in Komornim orkestrom Tartini, s katerimi na koncertih izvajamo dela svetovno priznanih skladateljev. Z repertoarjem pesmi iz celotnega cerkvenega leta smo se pred nedavnim predstavili našim faranom na samostojnem koncertu.

Vsak uspešno izveden koncert ter zadovoljstvo naših poslušalcev nam dajeta ves potreben zagon in energijo za nadaljnje ustvarjanje. Vadimo enkrat tedensko, enkrat v letu pa se udeležimo nekajdnevnih intenzivnih vaj, ki so hkrati priložnost za našo duhovno obnovo in spletanje globljih medsebojnih vezi.

Urnik pevskih vaj
Pevske vaje potekajo ob petkih ob 19. uri.
Vabimo vse ljubitelje petja, da se nam pridružijo.