KAJ JE ORATORIJ?

Oratorij je vzgojno dogajanje, ki od leta 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za teden dni združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje.

Oratorij se je v dobrih desetih letih razširil na vse konce Slovenije. Vsako leto se tedenskega poletnega programa za osnovnošolce v več kot 200 krajih po Sloveniji skupno udeleži do 20.000 otrok, zanje pa skrbi več kot 5.000 animatorjev – prostovoljcev!

Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in velike igre. Oratorijski program združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji zaščitnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

Letošnje leto bo Oratorij potekal pod geslom »Na tvojo besedo«.
Osrednji junak, ki ga bomo spoznavali, bo sveti Peter, ribič, ki je na Jezusovo osebno vabilo postal eden izmed dvanajsterih apostolov, po Jezusovi smrti in vstajenju pa prvi papež. V svojem življenju se je spopadal s svojo vihravostjo in bojazljivostjo, a ga je odnos s Kristusom v moči Svetega Duha končno popolnoma spremenil. Svojo ljubezen in zvestobo Bogu je na koncu izpričal s pogumnim darovanjem življenja za vero.

POMEMBNA OBVESTILA PRED ORATORIJEM V VAVTI VASI

Oratorij v Vavti vasi je pred vrati. Animatorji smo že na trnih, upamo, da se ga veselite tudi udeleženci – prijavljeni otroci.
Prijavljenih je 63 otrok. Med udeleženci je 38 deklic in 25 dečkov, najštevilčnejši so otroci, ki so v preteklem šolskem letu obiskovali 6. razred (kar 13), imamo tudi nekaj udeležencev, ki še ne hodijo v šolo. Veseli smo vsakega, hvala staršem za prijave.
Navodila za prvi dan oratorija: otroci naj bodo vremenu primerno oblečeni, za zaščito pred soncem bomo poskrbeli tudi mi. Otroci bodo imeli topel obrok (kosilo, za kar zelo ugodno poskrbi Mojca iz Gostilne pri Mari).
Veseli bomo vsakega peciva, ki ga boste dobri starši spekli za udeležence in animatorje.

Za vse dodatne informacije smo animatorji na voljo na elektronski pošti: jernej.marenk@rkc.si ali prenosnem telefonu: 041 585 854 (voditeljica oratorija Nina Bukovac) in 041 650 620 (župnik Jernej Marenk).

Lep dan privoščimo in se vidimo!

animatorji

POMEMBNA OBVESTILA STARŠEM PO ORATORIJSKIH DNEVIH:

NEDELJA, ZAČETEK ORATORIJA:
V nedeljo se bomo ob 9.00 zbrali v cerkvi pri sveti maši, po maši bo pred cerkvijo sledila predstavitev oratorija, srečelov ter razdelitev otrok v skupine, otroci pa bodo dobili tudi prijavnice za oratorijski izlet in oratorijsko noč.
Animatorji bomo ves teden zbirali preprosta, majhna darilca, ki jih bomo uporabili za srečelov v nedeljo, ko bomo oratorij zaključili. Dobrodošlo je karkoli, kozarec domačih kumar, marmelade, salama … Zbrani denar od srečelova bomo uporabili za izlet animatorjev oratorija.
ISKRENA HVALA STARŠI ZA VSAKO POZORNOST!

PONEDELJEK:
Otroci naj čim prej oddajo prijavnice za izlet in oratorijsko noč.

TOREK:
V torek imamo predviden spust po reki Krki s kajakom. Otroci naj imajo s sabo kopalke ali rezervna oblačila ter brisačo. V primeru slabega vremena spust po Krki odpade.

SREDA:
V noči s srede na četrtek bo potekala oratorijska noč. Od 18.00 do 18.30 je zbiranje otrok, sledi postavljanje šotorov, ki naj jih imajo otroci s sabo. Šotore postavite in pospravite starši sami. Od 20.30 do 22.00 bomo imeli koncert Marjana Novine. Otroci naj večerjajo doma, za zajtrk bomo poskrbeli mi.

ČETRTEK:
Ta dan bomo imeli vodne igre. Otroci naj kopalke in brisačo prinesejo že v sredo zvečer, pred šotorsko nočjo. Če bo slabo vreme, vodne igre odpadejo.

PETEK:
V petek bo izlet v Adrenalinski park Otočec. Otroci naj imajo malico s seboj (sendvič). Ob prijavi se plačajo stroški izleta 8 € za enega otroka iz družine in 13 € za dva ali več otrok iz ene družine. V ceno sta všteta avtobusni prevoz in vstopnina v adrenalinski park.

SOBOTA:
Animatorji bomo prihajali k sebi, otroci pa obujali lepe spomine na oratorijsko dogajanje.

NEDELJA:
Ta dan bomo še zadnjikrat dvignili zastavo letošnjega poletnega oratorija in zapeli himno. Deseto mašo bomo začeli zunaj in zapeli oratorijsko himno. Tokrat jo bomo gotovo odlično znali. Po maši pa bo pripravljen kratek program in razstava oratorijskega dogajanja.