Blagoslov cerkve v Vavti vasi

Novomeški škof mons. Andrej Glavan je 17. decembra v Vavti vasi blagoslovil obnovljeno notranjščino župnijske cerkve sv. Jakoba.

Z obnovitvenimi deli so cerkvi vrnili prvotni sijaj. Restavrirali so oltarne in zidne freske, prepleskali stene, položili talno ogrevanje in granitni tlak, zamenjali dotrajane klopi z novimi in kupili dodatne stole, obnovili so orgle, posodobili električno napeljavo in ozvočenje, namestili novo spovednico … Kot nam je povedal ključar Stane Zupančič, so župljani zavzeto sodelovali pri prenovi in radi poprijeli za vsako delo. V 91 delovnih dneh so opravili 2157 prostovoljnih delovnih ur, pri čemer delo pridnih gospodinj sploh ni všteto. Arhitekt Franc Kvaternik, ki je vodil dela, je v začetku maše dejal, da je obnova cerkvi vrnila značilno baročno podobo, ki je bila močno zabrisana, ter dodal, da tako lepega bogoslužnega prostora nima veliko cerkva v Sloveniji. Župnik Jernej Marenk se je ob koncu zahvalil prostovoljcem, mnogim mojstrom in podjetnikom in vsem, ki so tako ali drugače sodelovali, ob koncu maše pa so se župljani zahvalili tudi njemu.

Blagoslov

Škof Glavan je v pridigi dejal, da je obnovljena notranjščina še dodatni razlog za veselje na tretjo adventno nedeljo – nedeljo veselja. Poudaril je, da veselje izvira iz vere, ki osmišlja življenje, in zaupanja v Boga, ki je z nami tudi v preizkušnjah. Dejal je, da so župljani ob delu tkali medsebojne vezi in vse povabil, naj v župniji in še zlasti za božične praznike po družinah gradijo topel dom.

V Vavti vasi so ob blagoslovitvi pripravili še dva druga dogodka. Na predavanju o tem, kako preživeti v družini sveti večer in graditi medsebojno povezanost, sta v petek, 15. decembra, župljanom spregovorila zakonca Siter. V soboto pa so po maši, ki jo je daroval dr. Silvo Fabijan, pripravili slavnostno akademijo.